Bron: Sign+ Magazine. www.sign.nl

Hogedruklaminaat, beter bekend als HPL, heeft ongeëvenaarde eigenschappen als het gaat om UV- en weerbestendigheid en krasvastheid. Imapres uit het Belgische Ieper breekt nu de markt open met op afroep beschikbare gepersonaliseerde volkernpanelen; drie weken levertijd, interessant geprijsd en tien jaar garantie. De verkoop in de Benelux verloopt via Cosign in Diest.

Imapres is vorig jaar opgericht door Nic Gheeraert en Philippe Liébart. De eerste is afkomstig uit de signwereld (Letterop in Ieper), de tweede uit de vlakglaswereld (Crea Glass in Beselare). Vanuit beider achtergrond zien zij een gigantisch potentieel voor HPL met een gepersonaliseerde opdruk. Niet alleen voor signmakers, die deze panelen kunnen gebruiken voor informatieborden, toeristische bewegwijzering en route- en netwerkborden, maar ook voor (interieur)architecten en designers.

“Je hoeft niemand uit te leggen hoe duurzaam en robuust HPL-panelen zijn”, vertelt Gheeraert. “Iedereen kent ze uit de bouwwereld. De unieke eigenschappen: 100 procent UV-bestendig, weersbestendig en bestand tegen vandalisme. Gepersonaliseerde volkernplaten waren tot nu toe echter nauwelijks een optie. De levertijden zijn gigantisch en het prijskaartje enorm. Dat komt omdat je deze HPL-panelen tot op heden in Europa maar via enkele grote fabrikanten, zoals als Trespa, Abet laminati en Polyrey, kon bestellen. Doordat deze bedrijven voor 99,9% standaard designpanelen – bijvoorbeeld in kleur of met een marmermotief – produceren, zijn ze niet echt geïnteresseerd in het maken van gepersonaliseerde panelen. Zij werken gewoonlijk met hele grote batches. Het gevolg: leveringstermijnen van 8 tot 12 weken voor gepersonaliseerde HPL-panelen. Dat werkt niet in de signmarkt. En het is de duur.”

Geen delaminatie
Gevolg is dat veel signbedrijven wel HPL-panelen gebruiken en daar vervolgens zelfklevende folie met een print op plakken. “Maar dan heb je niet die ultieme UV-bestendigheid en er is altijd migratie van vocht en vuil aan de randen naar de lijmlaag. Met als resultaat dat na verloop van tijd de randen omkrullen”, aldus Liébart. “Het mooie van een Imapres plaat is dat delaminatie gewoon niet bestaat.”

Doordat inkt van de digitale print op het bovenste witte papiervel wordt opgenomen door de harsen tijdens het productieproces (zie kader), heeft UV-straling er absoluut geen invloed meer op. “Je mag het dus niet vergelijken met een digitale print die is gelamineerd. Door die enorme druk en hoge temperatuur wordt de print een met de massieve HPL-plaat, die een enorme densiteit heeft.”

Eigen HPL-producent
De potentie voor echt gepersonaliseerd HPL is er dus wel degelijk, menen beide heren. Vandaar dat zij, na meer dan een jaar voorbereiding en testen, Imapres hebben opgericht om deze nichemarkt te bedienen. Gheeraert: “Om volkern te kunnen maken, heb je 70 tot 80 kilogram druk per vierkante centimeter nodig. De investering in zo’n hogedrukpers is enorm. Vandaar dat niemand daar zomaar instapt. Wij zijn in Europa echter in contact gekomen met een relatief kleine HPL-producent die exclusief voor ons wél de gepersonaliseerde volkernplaten met een digitale print kan maken. Imapres produceert alleen maar gepersonaliseerde panelen, waardoor we in drie weken tijd kunnen leveren. Voor interessante prijzen, waardoor het product voor een signmaker nog verkoopbaar is. En met tien jaar garantie. Ik durf te stellen dat wij de enige in de Benelux zijn die onder deze voorwaarden kan leveren. De verkoop in de Benelux loopt sinds Fespa in Hamburg via Cosign in Diest. Dat is een gerenommeerde leverancier die de signmarkt als geen ander kent.”

Zelf afwerken
Minimale afname is een plaat op A5-formaat. De maximum formaten bedragen 1200×2700 mm. Alle beelden dienen doorgestuurd te worden als PDF, EPS of AI (Illustrator). Signbedrijven kunnen de gepersonaliseerde HPL-panelen zelf contoursnijden en afwerken, maar indien gewenst kunnen deze activiteiten ook bij Imapres worden neergelegd. “Boren, frezen, zagen, graveren of draadinserts maken, alles kan. Afgerond, veilingkanten of in verstek, men zegt het maar”, aldus Liébart

Similar Posts

Comments are closed.